fbpx

Att leva med demens som anhörig

att leva med demens

Att leva med demens är en utmaning för alla. Ungefär 4000 personer drabbas av hjärnskada varje år. En liten del av dem som överlever kan få svåra och bestående funktionshinder. En hjärnskada är en skada i hjärnan kan påverkan känsel, motorik, balans, koordination och även kognitiva funktioner som varseblivning, tänkande, inlärning, minne och språk.

Förändrad personlighet

Skadorna leder ofta till förändrad personlighet då förmågor som individen haft innan hjärnskadan förloras. Personen med hjärnskada kan på grund av minnessvårigheter ha svårt att minnas vad han/hon tidigare lärt sig. De kan också uppleva svårighet med att orientera sig och kan bete sig på ett avvikande sätt. De kan exempelvis bli aggressiva, glada eller ledsna utan synbar anledning. Funktionsnedsättningarna ser olika ut hos olika personer. Detta beror på hur stor skadan är, vilka delar i hjärnan som drabbats och vilken ålder och fysisk kondition personen hade vid skadetillfället.

Att leva med demens – tankar och känslor från anhörig till närstående med demens

Hennes demens försämrades kraftigt efter ett slag mot huvudet och efter det har personligheten förändrats snabbt.

”När hon lever i sin egen bubbla känns hon glad och positiv. Prata om enkla vardagliga händelser och det som är här och nu fungerar på en bra dag. Det gäller att ha koll på hennes vardag. Om hon klippt sig, duschat eller haft någon aktivitet för annars vet jag aldrig vad som är sant i det hon säger.

När hon blir påmind om händelser som varit jobbiga i livet är det som är hon försvinner.  Ofta vill hon inte prata mer. Då kan hon precis som ett litet barn säga rakt ut -”nu vill jag inte prata mer med dig”.

Jobbigt att hantera som anhörig

I början var det jobbigt. Nu vet jag att hon känner igen mig och blir glad av att se mig. Jag får helt enkelt får acceptera sjukdomens olika dagar. Ibland tänker jag att hon skojas. För hur kan hjärnan bara glömma bort enkla saker som du gjort hela livet? Så som att ta av dig kläder, borsta tänderna, tvätta håret, ringa ett samtal eller slå på TV:n. Hur kan något så enkelt helt plötsligt vid 86 års ålder bli en kamp och en svår uppgift?

En bubbla

Hennes egen bubbla där hon får vara omedveten om omvärlden känns som en lugn och trygg plats för henne. För mig som är medveten blir det inte alltid lika lugnt och tryggt. Väldigt sorgligt att se på när en person nära dig förändras så snabbt. Jag är dock glad att hon känner igen mig trots att hon inte vet vad jag heter”

Enkelheten med Loopeli

Loopelis enkla teknik gör det möjligt att videosamtala och hålla kontakten med nära och kära. Detta även när vanliga videosamtals appar och annan teknik kan upplevas utmanande. Många av våra Loopeli familjer upplever att det är enkel att använda tjänsten. Det krävs inga lösen, login eller söka en app bland andra. Plus att de känner trygghet med att Loopeli är en sluten grupp där enbart de som blir inbjudna kan vara en del av “Loopeli familjen”.

Läs mer om demens här.

Dela artikeln

Facebook
LinkedIn
Email

BOKA DEMO

Välkommen att boka en kostnadsfri demo för att få veta mer om hur Loopeli kan hjälpa er verksamhet.

Uppgifter om verksamheten
Vi föredrar introduktion/demo via:*
Vill du bjuda in fler?*
Kontaktuppgifter
Kontaktuppgifter

NYTTOANALYSER - 3 olika

Ta del av nyttonalyser som Östersunds kommun genomfört för att utvärdera Loopeli i sin kommun. Analyserna visar kvalitativa och ekonomiska nyttor.