Efter att ha testat Loopeli Enkla Videosamtal planerar vårdföretaget Ansvar och Omsorg att rulla ut appen till sina verksamheter: – All förenkling som gör att våra boende kan kontakta och se sina anhöriga är positivt. Och siffrorna från testet med Loopeli är överraskande positiva.
Det säger Sakarias Mårdh, VD på Ansvar och Omsorg som bedriver äldrevård på cirka 30 enheter i Sverige. Nyligen har företaget testat Loopeli enkla videosamtal på fyra boenden och slutsatserna är positiva.
– Utvärderingen har visat att den boende kände sig mindre ensam och att det hade blivit mer kontakt med barn, barnbarn och andra närstående. Det var väldigt roligt att se, säger Sakarias och fortsätter:
– Det som förvånade oss mest var att videosamtal med Loopeli också fungerar för boende med kognitiv svikt och att de själva kunde hantera videosamtalen. Det var vi var inte riktigt beredda på efter att under pandemin ha testat andra appar vilka alltid fordrade närvaro av personal.
Appen för enkla videosamtal är extra lämpad för äldre
Det som gör videosamtal med Loopeli extra lämpat för äldre är enkelheten. Både för den boende och för de anhöriga. Sakarias igen:
– Är det för avancerat spelar det ingen roll hur bra tjänsten är. Den kommer ändå inte att användas. Bäst är spontana samtal där både de boende och anhöriga själva väljer när de vill prata, utan att behöva involvera personalen. Med Loopeli Enkla Videosamtal ser vi att allt fungerat väldigt bra.
”93 % av användarna tycker att tekniken är enkel”
Loopeli är speciellt utvecklad för äldre och för personer med funktionsvariationer. Tekniken är starkt förenklad jämfört med andra videosamtalstjänster. Daniel Straume vd på Loopeli:
– Tekniken ska inte vara ett hinder för äldre att hålla kontakt med sina anhöriga, den ska snarare stimulera kontakten. Testet på äldreboendena har visat att videosamtalen fungerar som det var tänkt.
Daniel har utvärderat siffrorna från testet och resultatet visade att nästan 90 % av familjerna pratade oftare, 73 % att de pratade längre och 70 % att det var lättare att få tag i den boende än tidigare, säger Daniel och fortsätter:
– 93 % av familjerna ansåg att tekniken fungerade för de boende, vilket är en fantastisk siffra kopplat till att det delvis också är personer med kognitiv svikt som provat tekniken.
Överraskande är vidare att så många av familjerna som deltog i testet också vill fortsätta med tjänsten. Daniel igen:
– 60 % av familjerna vill fortsätta med Loopeli. Det var en högre andel än vi förväntade oss och det är och mycket glädjande att vi gör skillnad för familjerna.
Framöver ser A&O en bredare utrullning av Loopeli Enkla Videosamtal på företagets äldreboenden.
– Vi på Loopeli hjälper till med att göra onboardingprocessen på äldreboenden enkel. Den ska inte vara något som tar tid eller är ansträngande. Nu när tekniken finns är videosamtal med anhöriga något som bör erbjudas och vara en rättighet för alla som bor på ett äldreboende, avslutar Daniel Straume på Loopeli.
“Nu när tekniken finns är det en rättighet för våra äldre att få kommunicera med sina nära och kära på enkelt sätt. A&O Ansvar och Omsorg tar det ansvaret och det är beundransvärt.”
Daniel Straume vd på Loopeli.
“Allt som kan öka livskvaliteten hos våra boende är vi ödmjuka inför och i utvärderingen efter vårt test med Loopeli Enkla Videosamtal visade på väldigt positiva effekter.”
Sakarias Mårdh, vd på A&O Ansvar och Omsorg.
Läs mer om Loopeli och hur vi hjälper omsorgsverksamheter och kommuner.