Nytt statsbidrag för kommuner. Projekt med syfte att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre. För särskilt boende och hemtjänst.
Sista ansökningsdag 2023-05-16
Regeringens beslut:
”Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att fördela medel efter ansökan till kommuner för projekt som underlättar förutsättningarna för äldre, i såväl särskilt boende som bland de som har insatser i form av hemtjänst, att delta i sociala och hälsofrämjande aktiviteter i syfte att motverka ofrivillig ensamhet. Projekten ska fokusera på åtgärder som bedöms leda till minskad ofrivillig ensamhet och som på sikt även kan vara möjliga att implementera i ordinarie verksamhet.”
Några stora samhällsutmaningar
Några faktorer som bidrar till denna typ av insatser behövs och att vi behöver bli fler som arbetar med att minska denna ofrivilliga ensamhet bland våra äldre. Många känner äldre känner sig otrygga och osäkra på att använda sig av dagens teknik och detta försvårar tex kommunikationen med närstående i och utanför Sverige. Denna osäkerhet påverkas såklart också av ökning av bedrägeribrott mot äldre och personer med funktionsnedsättning
6 av 10 känner sig ensamma
Ofrivillig ensamhet och isolering är ett folkhälsoproblem som drabbar många människor, inte minst äldre. Besvär av ensamhet påverkar på olika vis den psykiska och fysiska hälsan samt livskvaliteten negativt. Den ofrivilliga ensamheten skapar ett större behov av hälso- och sjukvård och omsorg och kan bidra till hälsoproblem, bl.a. i form av psykisk ohälsa och förtida död.
I Socialstyrelsens enkätundersökning ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” visar resultatet för 2022 års undersökning att andelen som ofta besväras av ensamhet ökat med en procentenhet jämfört med 2020 och 2019, hos de som bor i ordinärt boende med stöd av hemtjänst. Hos de som bor i särskilt boende har andelen som ofta besväras av ensamhet ökat med fem procentenheter jämfört med 2020. Det är också betydligt vanligare att personer som bor ensamma besväras av ensamhet jämfört med dem som bor tillsammans med någon och kvinnor anger i högre utsträckning än män att de besväras av ensamhet. Både de äldre själva och anhöriga betonar att bl.a. bristen på gemensamma aktiviteter har bidragit till ökad isolering och ensamhet.
Samhället behöver kraftsamla mot ofrivillig ensamhet, isolering och dess konsekvenser och regeringen föreslog därför flera satsningar i budgetpropositionen 2023 (prop. 2022/23:1 Utgiftsområde 9) för att stärka stödet till kommuner och regioner för att bryta och förebygga ofrivillig ensamhet och isolering bland äldre. Socialstyrelsen har i december 2022 publicerat en vägledning för att förhindra ofrivillig ensamhet bland äldre personer.
Åldrande befolkning och färre arbetsför arbetskraft
1932 och 1934 föddes som minst barn i Sverige. Medellivslängden 2022 i Sverige är 87 år. Det gör att barn födda 1933/1934 går ur tiden ungefär nu 2022/2023.
Mellan åren 1934 till 1944 gick antalet nyfödda per år från 85000 till 135000. Det är en ökning med 59%! Detta innebär att de närmaste 10 åren kommer vi blir nästa 60% fler som blir våra äldsta i samhället, plus att vi kan räkna med att snittåldern samtidigt kommer öka. För äldreomsorgen innebär detta att de förväntas ta emot 4000 – 5000 fler varje år de närmaste 10 åren.
Med dagens utbyggnadstakt och kompetensutveckling kommer vi inte kunna göra det. Vi spås bli endast 4% fler som är i arbetsför ålder. Detta innebär att vi behöver hitta välfärdsteknik som kan hanteras längre upp i åldrarna både inom omsorgen för att personal ska kunna utföra sitt arbete mer effektivt och med de mest kvalificerade uppgifterna samt i det egna hemmet så att medborgare kan klara sig hemma längre och på så sätt förskjuta tidsförloppet innan de behöver flyttas till den äldreomsorgboenden.
Kraftig ökning av bedrägeribrott
Anmälda bedrägeribrott mot äldre och personer med funktionsnedsättning har ökat med över 80 procent de senaste tre åren, visar siffror från polisens nationella bedrägericentrum.
Hösten 2022 anmäldes runt 36 000 brott, jämfört med 20 000 år 2019. Den största ökningen har skett inom kategorin social manipulation, såsom att uppringare utger sig för att vara till exempel läkare, polis eller banktjänsteman. Bedrägerierna begås av kriminella nätverk. Andelen äldre i befolkningen ökar. Brås nya kartläggning av brott mot äldre fyller kunskapsluckan och bidrar med ett underlag inför kommande satsningar på att förebygga brott mot äldre och öka tryggheten i deras vardag.
Östersunds kommun, Vård och omsorgsförvaltningen
En kommun som under 2022 med hjälp av just detta bidrag påbörjade utvärdera hur enkla videosamtal påverkar deras medborgare. De började i liten skala sommaren 2022 testat lösningen ”Enkla videosamtal”. Och tjänsten har varit mycket uppskattad av såväl brukarna som deras närstående. Nu söker kommunen statsbidraget för ett bredare införande.
”Vi tror att utöver alla kvalitativa nyttor så kommer tjänsten ha stora ekonomiska nyttor för verksamheterna och kommunen. Den ekonomiska nyttan kommer framför allt genom tidsbesparing, då kommunikationen mellan medborgaren och dess närstående kan ske utan att personalen behöver involveras. Vi har tagit fram några nyttoanalyser där vi kan se förväntade ekonomiska och kvalitativa nyttor. De kvalitativa nyttorna är bland annat ökad självständighet, ökad delaktighet i sin familjs vardag och ökad trygghet i sitt boende. Detta i sin tur tror vi leder till minskad ensamhet och en generellt ökad livskvalitet”
Sylvia Mårtensson – Projekt och utvecklingsledare Östersunds kommun
Nyttoanalys
Utöver ett 15-tal kvalitativa och värdeskapande nyttor som summeras till förbättrad livskvalitet både för den äldre och deras anhöriga, så visar nyttoanalyserna att det finns en finansiell nytta i form av tidsbesparing/effektivisering.
Baserat på dessa väl avvägda antaganden, visar analyserna att verksamheter kan spara i snitt 32,6 timmar per år och per medborgare som använder ”Enkla videosamtal” från Loopeli.
En ROI på: 283%