fbpx

Vi människor har inte bara en kropp som är byggd för rörelse. Även vår hjärna är byggd för det.

Värdet av att träna både knopp och själv är inget nytt. Men ibland kanske vi glömmer bort vad faktiskt läsning ger oss utöver en stund för oss själva – egen tid. Utöver egen tid förebygget läsning demens, sänker ditt blodtryck, du matar din hjärna med kunskap och du förbättrar ditt minne.

Förebygg demens genom läsning

Hjärnan stimuleras när du läser visar forskning. Den verkar i  det här fallet fungerar som en muskel och stärks när du använder hjärnan. Precis som muskler som förtvinar om du inte använder dem försvagas hjärnan om det inte får vara aktiv. Så av den anledningen kan läsning förebygga såväl Alzheimers som demens. Träna och arbeta hjärnan är därför viktigt och det finns givetvis massa andra sätt att aktivera och träna på. Det viktiga är att vi gör något om så 5 minuter om dagen.

Bli lugn

Du kan sänka ditt blodtryck genom att läsa har forskning visat. Försök dock välja noga vad du läser. Studier visar till exempel att personer som lider av ångest kan må bättre bara av att läsa självhjälpsböcker – de behöver inte ens använda teknikerna som presenteras i boken.

Förbättrar ditt minne genom läsning

Du komma ihåg vad karaktärerna heter, deras personligheter, nyanser i deras karaktärsegenskaper och vilka i boken de hör ihop med när du läser en roman. Kan låta enkelt men det är komplicerat för hjärnan. Det är bra att hjärnan får öva på att minnas, desto fler kopplingar som skapas i hjärnans minnescentra desto starkare blir de redan existerande kopplingarna.

Läsning stärker din analytiska förmåga

Kanske känner du igen dig när du sitter och försöker lista ut slutet av boken eller räkna ut vem det var som gjorde det innan du har kommit till bokens upplösning. Framför allt gäller det här om du också har tillfälle att diskutera boken med andra efter att du har läst den.

Stärk din empati genom böcker

Det finns studier som visar att de som läser mycket skönlitteratur är bättre på att avläsa andra människors känslor än de som inte läser. Att läsa kräver att du lever dig in i karaktärernas liv. Om du lyckas med det så kommer du samtidigt att boosta din empatiska förmåga. De blir också bättre på att leva sig in i hur det är att vara till exempel blyg eller utåtagerande, även om det är personlighetsdrag långt ifrån deras egen personlighet.

Lär dig hålla fokus

I en värld där vi matas med information behöver vi också jobba på att hålla fokus på en sak. Vi är vana med att titta på tv samtidigt som vi bläddrar igenom social flöden. Om du ser till att läsa i en bok varje dag kommer du att bli bättre på att låta hjärnan fokusera på en sak i taget.

Lycka till med din träning av hjärnan.

Dela:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Tips på mer inspiration och tips

Efter att ha testat Loopeli Enkla Videosamtal planerar vårdföretaget Ansvar och Omsorg att rulla ut appen till sina verksamheter: – All förenkling som gör

Läs mer»

På äldreboendet Albrektsgatan 153 i Norrköping satsar man på att förenkla kontakten mellan boende och anhöriga. – Mamma har tjänsten Loopeli Enkla Videosamtal. Vi

Läs mer»

På Allis bord står hennes surfplatta. Och trots att minnet sviktar ibland ringer hon själv sina videosamtal när hon vill se och prata med

Läs mer»