Elsas resa visar vägen – hur teknik och närhet kan förändra framtidens omsorg

Elsa är 83 år och bor kvar i huset där hon och hennes make levde tillsammans i över 40 år. Sedan han gick bort har tystnaden blivit en allt större del av vardagen. Barnen bor i andra städer och även om de hörs regelbundet via telefon, är det något helt annat att få se deras ansikten, höra barnbarnens skratt – och känna sig delaktig på riktigt.
När Elsa började få svårt att bära matkassar och komma ihåg sina mediciner, inleddes något en ny fas i livet, hennes medborgarresa – en resa inom omsorgen, en resa som med rätt förebyggande åtgärder värnar individen samtidigt som omsorgen effektiviseras.

Medborgarresan – en ny fas i livet

När en medborgare börjar behöva stöd i vardagen går de in i en ny fas i livet. Detta kallar vi medborgarresan. Det handlar om mer än vård och service – det handlar om att skapa förutsättningar för ett självständigt, meningsfullt och tryggt liv, oavsett ålder eller funktionsvariation.

Med rätt teknik, rätt stöd och en mänsklig utgångspunkt kan denna resa bli något positivt. Den kan bli en resa med människan i centrum.

Teknik som skapar närhet – inte avstånd

Kommunen erbjöd Elsa en lösning genom Loopeli – en tjänst som gör det möjligt att enkelt ha videosamtal med sina anhöriga. Plötsligt kunde Elsa se sina barnbarns ansikten, delta i vardagsprat och känna att hon fortfarande var en viktig del av familjens liv.

Samtidigt kunde hon ta emot digitala tillsynsbesök från hemtjänsten. Istället för att någon behövde åka ut varje kväll bara för att titta till henne, fick hon ett videosamtal med en omsorgsmedarbetare som såg att allt var i sin ordning – och att hon tagit sina mediciner.

Det gav omsorgspersonalen mer tid för mer insatser som inte kan digitaliseras, samtidigt som Elsa fick ökat självbestämmande och trygghet. Ibland pratade hon med sin dotter över en kopp te, andra kvällar fick hon ett digitalt “godnatt” från omsorgen.

När behoven ökade, utökades stödet – fortfarande i hemmet. Elsa fick ett trygghetslarm för eventuella händelser som anhöriga inte kunde hjälpa till med. Fler digitala tillsynsbesök och tätare kontakt med barnen gjorde att Elsa kunde bo kvar längre än vad som annars hade varit möjligt. När det till slut var dags att flytta till särskilt boende var det ett gemensamt och tryggt beslut. Inget tvärt slut – och Loopeli fick följa med in i nästa fas på medborgarresan som en fortsatt närhet till familjen.

En mänskligare, smartare omsorg – med människan i centrum

Elsas berättelse visar vad som är möjligt när vi tänker nytt – och sätter människan i centrum.
Genom att arbeta förebyggande, använda välfärdsteknik och stärka anhörigkontakt skapar vi en omsorg som inte bara är hållbar, utan också varm, värdig och verkligt närvarande.

Vi måste sluta ställa digitalt och mänskligt mot varandra. Det är tillsammans de gör störst nytta.

Med digitala tillsynsbesök kan vi ersätta vissa fysiska besök – inte för att minska kontakten, utan för att frigöra tid för mer meningsfull närvaro. När detta kombineras med enkel kontakt med anhöriga, ökar tryggheten, minskar ensamheten, och stärker individens självständighet.

Det är inte bara en vinst för individen – utan för hela samhället.

Samhället i förändring – och en äldreomsorg under tryck

Sverige står inför ett demografiskt skifte. Inom de närmaste decennierna väntas antalet personer över 80 år öka med över 50 % – samtidigt som personalstyrkan inom äldreomsorgen förblir oförändrad.

Samtidigt är över 600 000 personer digitalt exkluderade i Sverige. För många äldre innebär det att man stängs ute från kontakt, stöd och delaktighet. Detta förvärrar ensamheten – en av vår tids största folksjukdomar. Därför har folkhälsomyndigheten nu överlämnat en nationell strategi för att motverka ofrivillig ensamhet. Titta gärna på filmen här

Det påverkar inte bara de äldre – utan även deras närstående. Över var femte vuxen hjälper idag en närstående i hemmet. Den andelen växer i takt med att vår befolkning åldras.

Vi står inför ett val. Ska vi låta dessa strukturer fortsätta som förut – eller ska vi bygga något nytt?

Loopeli – en plattform för framtidens medborgarresa

🔹 Enkla videosamtal med anhöriga
Minskar ofrivillig ensamhet, ökar självständighet och stärker anhörigas delaktighet i vardagen.

🔹 Digitala tillsynsbesök med omsorgen
Effektiviserar omsorgen och frigör tid till insatser som inte kan digitaliseras – utan att kompromissa med trygghet eller kvalitet.

🔹 Förebyggande insatser enligt SoL
Gör det möjligt att agera tidigt, ge rätt stöd i rätt tid och minska behovet av akuta insatser.

Är vi redo att göra medborgarresan till en resa fler vill gå?

Tänk om varje kommun kunde erbjuda sina medborgare en sådan resa?

👉 En där digitalt och mänskligt går hand i hand.
👉 Där anhöriga blir en aktiv resurs – inte en bortglömd nödvändighet.
👉 Där tekniken inte ersätter det mänskliga, utan förstärker det.

Frågan är inte om vi har råd att förändra.
Frågan är – har vi råd att låta bli?

🔍 Om Elsa: Elsas resa är ett illustrativt exempel på hur en sådan medborgarresa kan se ut – hon är inte en verklig person, men hennes situation speglar verkliga behov och lösningar som vi möter.

Dela artikeln

Facebook
LinkedIn
Email

BOKA DEMO

Välkommen att boka en kostnadsfri demo för att få veta mer om hur Loopeli kan hjälpa er verksamhet.

Uppgifter om verksamheten
Vi föredrar introduktion/demo via:*
Vill du bjuda in fler?*
Kontaktuppgifter
Kontaktuppgifter

Få exklusiv inblick i hur andra kommuner skapar värde med Loopeli

Ta del av nyttoanalyser och utvärderingar som visar verklig effekt för brukare, anhöriga och vårdpersonal.

Vill du veta hur Loopeli har förbättrat livskvaliteten inom SÄBO eller stöttat anhöriga i deras vardag?
Fyll i formuläret och få direkt tillgång till utvärderingar från kommuner som testat och analyserat nyttan med Loopeli.