Från och med juli 2025 kommer den nya socialtjänstlagen att träda i kraft, med bl a ett stort fokus på förebyggande arbete och utöver det finns även Regeringens förslag om stärkt stöd till anhöriga. I satsningen på anhörigstöd blir en viktig del att säkerställa att anhöriga får bättre tillgång till kommunikationsmöjligheter och socialt stöd, vilket innebär att kommuner behöver hitta nya arbetssätt.
Loopeli, en enkel och trygg videokommunikation, erbjuder en lösning som ligger helt i linje med denna nya lagstiftning och satsning. Loopeli hjälper äldre och personer med funktionsnedsättningar, särskilt de med kognitiva eller finmotoriska svårigheter, att hålla tätare kontakt med sina anhöriga via videosamtal. Detta minskar känslan av isolering och ensamhet, vilket har en direkt positiv inverkan på människors mentala och fysiska välmående. Loopelis intuitiva gränssnitt gör det möjligt för även teknikovana att använda tjänsten utan hjälp, och appen är fastnålad på en surfplatta för att undvika tekniska komplikationer.
Stärkt anhörigstöd
För kommuner innebär Loopeli en möjlighet att stärka sitt anhörigstöd genom att underlätta kontakten mellan boende och deras nära och kära, vilket inte bara ökar livskvaliteten för de äldre och personer med funktionsnedsättning, utan också sparar resurser genom minskat behov av personalens assistans vid varje samtal.
Loopeli har redan testats framgångsrikt inom omsorgen, där användare har beskrivit ökad glädje och förbättrad kognitiv hälsa tack vare tätare kontakt med sina närstående. Genom att investera i Loopeli kan kommuner uppfylla intentionerna i den nya socialtjänstlagen och stärka det stöd som erbjuds anhöriga, samtidigt som de bidrar till att minska ofrivillig ensamhet och förbättra människors livskvalitet.
Missa inte LOOPELIs digitala webbinarium med temat – Digital omsorg: Hur Loopeli effektiviserar LSS- och äldreomsorgen samtidigt som det uppfyller nya socialtjänstlagens intentioner.
Vi håller detta webbinarium vid två olika tillfällen. Anmäl dig här:
Här är några centrala punkter där Loopeli bidrar:
1. Stärkt delaktighet och självbestämmande
Den nya socialtjänstlagen ställer ökade krav på att omsorgstagare, oavsett om de omfattas av LSS eller äldreomsorgen, ska ha möjlighet att vara delaktiga och kunna fatta egna beslut i frågor som rör deras vardag. Detta inkluderar att ha tillgång till och kunna använda teknik för att upprätthålla kontakten med anhöriga och delta i det sociala livet.
Loopeli möjliggör detta genom att erbjuda en enkel och användarvänlig teknik som även personer med kognitiva eller fysiska begränsningar kan använda för att hålla kontakt med sina nära och kära utan att vara beroende av personalens hjälp. Det bidrar till att öka självbestämmandet och delaktighet för äldre och personer med funktionsnedsättning.
2. Minskad social isolering och förbättrat anhörigstöd
Den nya socialtjänstlagen fokuserar starkt på förebyggande arbete vilket t ex kan innebära att förhindra ohälsa till följd av ensamhet och isolering, särskilt för äldre och personer med funktionsnedsättning. Loopeli möjliggör regelbunden kontakt med familj och närstående, även när de fysiska besöken är begränsade.
Loopeli underlättar genom att erbjuda en lösning för daglig kontakt mellan omsorgstagare och anhöriga via videosamtal och delning av bilder. Denna enkla digitala kommunikationsmetod hjälper till att minska ensamheten och förbättrar den psykiska hälsan, vilket går i linje med lagens mål att främja delaktighet, social samvaro och stödja anhöriga.
3. Tillgänglighet och inkludering
Lagen betonar också att omsorgen ska vara tillgänglig för alla, inklusive personer med olika typer av funktionsnedsättningar. Kommuner har ett ansvar att erbjuda teknik som är anpassad till individens behov, t ex för personer som har kognitiva eller motoriska utmaningar.
Loopeli är utvecklad med fokus på tillgänglighet, med stora bilder, tydliga symboler och enkel navigering som gör det möjligt för äldre och personer med funktionsnedsättning att använda tjänsten själva. Detta gör det enklare för kommunerna att uppfylla lagens krav på tillgänglighet inom omsorgen.
4. Effektivisering av kommunikation och administration
Kommuner har också ett ansvar att effektivisera sina processer och tillhandahålla högkvalitativ omsorg utan att belasta resurser onödigt. Genom att minska personalens behov av att assistera vid varje kontakt med anhöriga, hjälper Loopeli till att spara både tid och resurser inom både äldreomsorgen och LSS-verksamheterna. Den här effektiviseringen av kontakten mellan omsorgstagare och anhöriga är också en del av kommunernas skyldighet att säkerställa att omsorgen är kostnadseffektiv och kvalitativ, vilket är ett krav som ställs i den nya socialtjänstlagen.
Sammanfattning:
Loopeli hjälper kommuner att uppfylla krav på ökad delaktighet, minskad social isolering, förbättrat anhörigstöd och tillgänglighet inom äldreomsorg och LSS. Genom att minska behovet av personalens assistans vid kontakt med anhöriga kan kommuner också effektivisera sin verksamhet och minska kostnaderna.