fbpx

Draken Lena om investeringen i Loopeli: ”Tänkte direkt på min mamma”

Lena Apler bestämde sig direkt att bli delägare i Loopeli när idén pitchades i Draknästet. – Jag insåg det stora behovet av en enkel videosamtals-app. Och det utifrån egen erfarenhet. Det finns så många äldre som är utan möjlighet att ta initiativ till social kontakt. Och fler blir det.

Lena Apler är investerare och grundare till finansbolaget Collector och Collector Bank. Som en av fem investerare deltog hon i höstens succéserie Draknästet i Svt. Ett program där kreativa entreprenörer efter drakarnas granskning ibland fick tillgång till både kapital och kunskap.

– När appen pitchades i programmet tänkte jag omedelbart på min mamma. Hon hade fått en Iphone av mig som hon var väldigt glad för men strax innan hon fyllde 85 fick hon en stroke. Och plötsligt förstod hon inte hur hon skulle hantera mobilen, berättar Lena och fortsätter:

– Hon kunde inte ringa, inte svara, inte sms:a. Allt blev för komplicerat och vi kunde inte längre facetima mellan mina fysiska besök, något som hon tyckt varit så kul. Tänk om videosamtals-appen från Loopeli hade funnits då. Den tror jag hade gjort det möjligt för oss att videoprata också efter stroken.

För att nå sin mamma ringde Lena istället när hon visste att hemtjänstpersonalen var på plats. Men samtalen fick bli korta eftersom personalens tid var begränsad.

– Mamma kunde aldrig själv ta initiativet till kontakt efter stroken. Hon som var så van vid att vara handlingskraftig efter många år som änka och som brukade kontakta människor via sin smartphone.

Att bli fråntagen sin initiativförmåga blev en stor försämring av livskvaliteten menar Lena. Och det måste kännas oerhört jobbigt att plötsligt bli helt beroende av andra.

– Det är inte bara stroke, utan också muskelsjukdomar, demens och annat som kan medföra att en smartphone blir svår att hantera. Det såg jag tydligt bland hennes vänner och förändringen gick ganska snabbt. Behovet av enklare digital teknik är stort.

Lena är idag en av flera externa ägare till videosamtals-appen Loopeli. Hennes förhoppning är att appen ska förbättra vardagen för så många äldre som möjligt. Oavsett om man bor i eget boende eller på äldreboende.

– Behovet av kontakt med sina närmaste är så stort och appen kommer att förbättra livskvaliteten för många. Jag tror att det finns äldre som nästan långleds till döds för att det inte händer något. Eftersom de inte längre har förmåga att själva hitta på saker, säger hon och fortsätter:

– De är helt utlämnade till andras goda vilja, möjligheter och tid. Men kan de själva få kontakt genom videosamtals-appen Loopeli så finns förutsättningar för en bättre livskvalitet. Ensamheten känns ju inte lika påtaglig om du kan prata med dina barn, barnbarn eller vänner och samtidigt se dem.

De flesta nya idéer som kommer riktar sig till yngre personer. Det är väldigt sällan äldre prioriteras menar Lena.

– Äldre är en väldigt stor och växande målgrupp och jag tycker det är bra att Loopeli fångar upp det behov av enkel teknik som finns. Appen är verkligen enkel att använda. Och väldigt ofta vinner det enkla i längden, avslutar Lena Apler.

– Jag skulle aldrig investera i något jag inte tycker om. Och för att investera måste jag också förstå tjänsten och förstå att den fyller ett behov på marknaden. Det gör videosamtals-appen från Loopeli. Den behövs verkligen, säger Lena Apler investerare och en av Drakarna i Svt:s Draknästet.

Dela artikeln

Facebook
LinkedIn
Email

BOKA DEMO

Välkommen att boka en kostnadsfri demo för att få veta mer om hur Loopeli kan hjälpa er verksamhet.

Uppgifter om verksamheten
Vi föredrar introduktion/demo via:*
Vill du bjuda in fler?*
Kontaktuppgifter
Kontaktuppgifter

NYTTOANALYSER - 3 olika

Ta del av nyttonalyser som Östersunds kommun genomfört för att utvärdera Loopeli i sin kommun. Analyserna visar kvalitativa och ekonomiska nyttor.