fbpx

Seniortelefonen – bra, men inte för alla

Seniortelefonen - bra, men inte för alla

Loopeli – ett bättre alternativ till seniortelefonen

I Sverige finns det närmare två miljoner ensamboende och majoriteten av dem är äldre. Det är personer som i de flesta fall inte har valt att bo ensamma, men som har vuxna barn och på ålderns höst har förlorat sin livspartner.

I fotspåren av pandemin och som en konsekvens av isoleringen har oron och ångesten ökat bland våra äldre, enligt Socialstyrelsen årliga enkät. Besök av anhöriga på äldreboenden var helt plötsligt ett minne blott och våra äldre skulle hålla sig hemma i så stor mån som möjligt.

Seniortelefonen – bra, men inte för alla

Saknaden av det sociala utbytet var det därför flera, med hjälp av sina anhöriga, som skaffade sig en seniortelefon med stora knappar. Tanken om att kunna ringa videosamtal, skicka bilder och meddelande var god och fungerar väl för de som ingår i det lägre åldersspannet bland våra gamla.

Men för de allra äldsta eller de med syn- eller hörselnedsättning och motoriska svårigheter, kan de tekniska bitarna med en mobiltelefon utgöra ett hinder.

Det kan handla om att det är svårt att komma ihåg vilken app som används till vad, att det ser olika ut i olika appar, eller att det är svårt att ställa in ljudvolymen. Många har viljan att lära sig men hamnar trots detta i ett ofrivilligt digitalt utanförskap, efters produkterna helt enkelt inte är anpassade fullt ut efter användaren.

Så funkar Loopeli

Det är just utifrån dessa svårigheter som vi på Loopeli har utvecklat vår tjänst och gjort den lättanvänd, enkel och funktionell för våra äldre.

Loopeli fungerar som kommunikationskanal där upp till sju stycken familjemedlemmar kan ta del av abonnemanget. En person i familjen blir organisatör och är den som sköter betalningen av abonnemanget för hela familjen månadsvis.

Läs mer om hur Loopeli fungerar och hur du kommer igång här.

Huvudpersonen, ofta den äldre eller någon med funktionsnedsättning, använder sig av Loopeli med hjälp av en surfplatta. Organisatören i familjen kopplar samman sin telefon med surfplattan och bjuder sedan in övriga familjemedlemmar.

Nu kan ni familjemedlemmar i form av barn, barnbarn, syskon eller vänner på ett enkelt sätt kommunicera med huvudpersonen. Ni kan ringa och ta emot videosamtal, skicka bilder eller ställa enkla frågor med ja- eller nej-svar till huvudpersonen.

Smarta funktioner

  • Appen låser sig och fungerar som en hemskärm på surfplattan. Det finns därmed ingen risk att det röra till det och irra bort sig bland massa andra appar.
  • Loopeli handlar om tydlighet, därför finns det tre enkla funktioner på huvudpersonens hemskärm: videosamtal, bilder och radio.
  • På huvudpersonens surfplatta visas varje familjemedlem med en bild och namn. Detta ökar användarvänligheten för den med synnedsättning.
  • Innan en uppringning sker ställs frågan “Vill du ringa Olle?” som besvaras genom att trycka på en tydlig grön JA-knapp, eller en röd NEJ-knapp. Detta för att minska risken för att ringa upp fel person av misstag.
  • Familjemedlemmar kan skicka vykort med en trevlig hälsning. På så sätt får den äldre känna sig inkluderad och delaktig i sådant som resor och andra roliga upplevelser. Vykorten sparas sedan i bilder.
  • Med radiofunktionen kan huvudpersonen hänga med i vad som händer i omvärlden genom att lyssna på nyheter, ta del av underhållning och musik.

Med Loopeli hjälper vi de äldre att känna sig mindre ensamma och ger dem rätt förutsättningar att kunna ta del av digitala verktyg som bidrar till livskvalitet.

Dela artikeln

Facebook
LinkedIn
Email

BOKA DEMO

Välkommen att boka en kostnadsfri demo för att få veta mer om hur Loopeli kan hjälpa er verksamhet.

Uppgifter om verksamheten
Vi föredrar introduktion/demo via:*
Vill du bjuda in fler?*
Kontaktuppgifter
Kontaktuppgifter

NYTTOANALYSER - 3 olika

Ta del av nyttonalyser som Östersunds kommun genomfört för att utvärdera Loopeli i sin kommun. Analyserna visar kvalitativa och ekonomiska nyttor.