fbpx

För Pelle och Anna Hadders betyder videosamtals-appen Loopeli glädje. Glädje att i stunden se och prata med varandra. – Pappa är så bra på att lyssna och så tycker han om när jag visar runt i mitt hus och i trädgården. Det är så härligt att få mötas trots att vi bor 50 mil från varandra.

Det berättar Anna Hadders vars pappa Pelle nyligen fick Loopeli-appen installerad på sin surfplatta.

– Jag minns första gången han svarade när jag ringde. Vi blev så glada båda två över att se varandra, säger Anna.

Pelle Hadders är en varm, humoristisk och naturälskande 94-åring. Han är alltid positiv, tacksam och är  en mycket social person.

– I sitt yrkesliv var han jägmästare inom Södra Skogsägarna och under 30 års tid arbetade han som regionchef. Ett jobb som innebar mycket kontakter, också internationellt och där han ofta fungerade som spindeln i nätet, berättar Anna som tillsammans med sina fem syskon växte upp i föräldrahemmet utanför Jönköping. Anna igen:

– Pappas och mamma Britas grundinställning var positiv och vänlig. För dem var det väldigt viktigt att vara tacksam över det man har. ”Man ska tacka och älska”, sa de alltid. Det är jättefint, säger Anna och fortsätter:

– Socialt umgänge var centralt hemma och det ordnades  ofta middagar med inbjudna gäster. Det fanns också en väldig generositet med att alltid ha en öppen dörr mot andra.

Pelle är fortfarande en social person och han mår fysiskt bra.

Men närminnet och initiativförmågan sviktar och det gör det svårt för honom att ta sig för med att läsa, lösa korsord eller titta på tv.

– Pappa blir passiv när han är ensam och när corona kom blev isoleringen väldigt jobbig för honom precis som för många andra äldre. Det var då jag började leta efter en video-samtalsapp som kunde fungera för pappa så att vi kunde ses på distans.

Pelle fixar inte de vanliga video-apparna själv men på sitt boende fick han under coronaisoleringen prova att videosamtala med personalens hjälp.

– Men samtalen ersatte annan aktivitet, vilket jag inte tyckte var bra för honom som behöver stimulans. Plus att bestämda tider på vardagarna var lite besvärligt för mig att få till när jag  jobbar, säger Anna och fortsätter:

– Idag kan vi videoprata utan inblandning av personalen, tack vare Loopeli-appen.

Deras videosamtal handlar i första hand om att få se varandra.

– Jag led mycket när jag märkte hur dåligt pappa mådde av isoleringen under corona. Det kändes så fruktansvärt att veta att han satt där ensam. Nu får han ju ta emot besök igen och min syster som bor i närheten träffar honom ofta. Men jag som bor 50 mil bort har inte den möjligheten,  säger hon och fortsätter:

– Men genom videosamtalet kan jag se hur han mår och jag brukar visa honom mina blommor och gå runt en sväng i huset. Han lyssnar och känner igen ett och annat som vi pratar om. Det blir inte så långa samtal men de blir mer innehållsrika än när vi bara pratade i fast telefon.

Pappa har kvar sin härliga humor. Ibland när vi ses på video granskar han mig med glimten i ögat och utbrister:

”Jag ser att du åldras”.

– Det ger mycket även till mig när vi kan se varandra när vi pratar. Pappa den sista länken bakåt och till min mamma som avled 2008 och som betydde jättemycket för mig. Precis som pappa gör.  Jag kan inte träffa honom så mycket i verkligheten och det känns som en bonus varje gång vi videosamtalar. Vi är båda glada över den möjlighet att ses som videosamtals-appen Loopeli ger oss, avslutar Anna Hadders.

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOKA DEMO

Välkommen att boka en kostnadsfri demo för att få veta mer om hur Loopeli kan hjälpa er verksamhet.

Uppgifter om verksamheten
Vi föredrar introduktion/demo via:*
Vill du bjuda in fler?*
Kontaktuppgifter
Kontaktuppgifter

NYTTOANALYSER - 3 olika

Ta del av nyttonalyser som Östersunds kommun genomfört för att utvärdera Loopeli i sin kommun. Analyserna visar kvalitativa och ekonomiska nyttor.