fbpx

När digitaliseringen tar fart växer utanförskapet

I pandemins fotspår har tempot i den tekniska utvecklingen accelererat. Nya produkter och funktioner gör livet enklare för många men alla har inte möjlighet att ta del av utvecklingen. För våra äldre kan det snarare skapa nya utmaningar. Tekniska begrepp, mängden produkter och avsaknaden av utbildningar resulterar bland annat i att fler får allt svårare att hänga med.

För tionde året i rad har Elgiganten genomfört en undersökning som kartlägger de digitala utmaningar i samhället. I årets undersökning framgår det att 76 procent anser att det är svårare att hänga med i den tekniska utvecklingen nu, jämfört med för bara fem år sen.

Coronapandemin har lett till att många människor behövt lära sig att använda olika digitala lösningar på mycket kort tid. Även om detta har fungerat bra för många, finns det vissa som tycker att det varit tufft. Framför allt har de äldre drabbats. De största utmaningarna är att krångliga tekniska begrepp ofta används när det kommer till modern teknik men också att det finns så många olika produkter och att det saknas guider och utbildningar om produkterna. Undersökningen visar att 71 procent av alla tillfrågade tror att äldres livskvalitet skulle förbättras om de hade mer kunskap om teknik.

– Vi anser att samhället, men också hemelektronikbranschen, måste ta ansvar för att motverka de utanförskap som uppstår till följd av den tekniska utvecklingen. Tillverkare måste utmanas att anpassa teknik och vi måste också bli bättre på att utbilda dem som behöver det. Vi måste skapa förutsättningar så att alla har möjlighet att vara både självständiga och delaktiga, säger Niclas Eriksson, vd på Elgiganten.

På internationella dagen för äldre den 1 oktober lanserar Elgiganten ett samarbete med Loopeli. Loopeli arbetar med att utveckla enkla tekniska lösningar för att underlätta kommunikationen mellan äldre och deras nära och kära i vardagen. Elgiganten vill tillsammans med Loopeli ge de äldre de bästa förutsättningarna för att kunna delta i den digitala utvecklingen.

– Vi vill att alla äldre ska ha tillgång till den teknik som behövs för att kunna ta en aktiv roll i samhället. Tillsammans med Loopeli arbetar vi för att öka medvetenheten om digitalt utanförskap, säger Niclas Eriksson, vd på Elgiganten.

Dela artikeln

Facebook
LinkedIn
Email

BOKA DEMO

Välkommen att boka en kostnadsfri demo för att få veta mer om hur Loopeli kan hjälpa er verksamhet.

Uppgifter om verksamheten
Vi föredrar introduktion/demo via:*
Vill du bjuda in fler?*
Kontaktuppgifter
Kontaktuppgifter

NYTTOANALYSER - 3 olika

Ta del av nyttonalyser som Östersunds kommun genomfört för att utvärdera Loopeli i sin kommun. Analyserna visar kvalitativa och ekonomiska nyttor.