Ökad självständighet och livskvalitet

Inneomera testbädd utvärdera Loopeli.

Loopeli har utvärderats på vård- och omsorgsboende i Örebro kommun med stöd av testbädden Innomera. Dessa utvärderingar har genomförts vid två olika tillfällen med tre olika familjer.

Loopeli är välfärdsteknik som förenklad kommunikation via videosamtal och bilder. Syftet är att underlätta självständig kommunikation, vilket i sin tur bidrar till att öka tryggheten, minska känslan av ensamhet, oro och minska behovet av stöd för att kommunicera, trots till exempel vid kognitiv funktionsnedsättning eller sjukdomstillstånd.

Stora bekymmer med kommunikation

Alla hyresgäster som valdes ut till detta test hade stora problem med att kunna kommunicera självständigt med sina närstående. Detta är ett vanligt behov bland familjer där någon drabbats av kognitiv sjukdom eller har en långvarig funktionsnedsättning. Behovet skapar oro och minskar både den drabbades och anhörigas självständighet och trygghet. Både individen och anhöriga blir ofta beroende av personal för att kunna kommunicera via telefon, och fysiska besök är ibland svåra att genomföra. Att hålla kontakt med sina anhöriga är ofta avgörande för att känna trygghet och minska ensamhet.

Värna om integritet

Anhöriga upplever att samtalen är korta och att det är svårt att prata fritt med sina närstående på boendet när personalen behöver vara involverad. De har också problem med att få kontakt när de vill, eftersom avdelningstelefonen ofta är upptagna. Det är en utmaning att ha privata samtal då personalen ofta hjälper till med kommunikationen, håller telefoner och är med vid samtalet. Telefonerna används också till larm, vilket kan störa samtalen och skapa stress, både för hyresgästen och personalen.

Anhöriga berättar att när personalen är närvarande kan hyresgästens ord misstolkas, vilket leder till oro och onödiga reaktioner. Detta gör det svårt att tala fritt och uttrycka känslor, särskilt när det gäller privata och känslomässiga ämnen. Det är viktigt att kunna vara jätteledsen eller beklaga sig utan att tex personalen hör dessa privata samtal.

Ökad oro och ensamhet

Bristen på effektiva kommunikationssätt påverkar hyresgäster, anhöriga och personal. Saknad av vardagskontakt med familj leder ofta till ensamhet, social isolering och en känsla av utanförskap. Hyresgästerna mår sämre, upplever ökad oro och ensamhet, medan anhöriga blir oroliga och frustrerade över den begränsade kontakten. Integriteten kan också kränkas när personalen måste vara med vid samtalen, vilket hindrar både hyresgäster och anhöriga från att prata fritt och privat.

Påverkan på arbetsmiljö

Personalen är ofta länken mellan hyresgäster och anhöriga och andra närstående, vars individuella behov av kommunikation är svåra att tillgodose. Det påverkar även personalens arbetsmiljö. Stressen ökar när personalen inte hinner med alla uppgifter, vilket skapar arbetsbelastning och etiska dilemman. De måste ofta prioritera mellan att hjälpa hyresgäster, svara på telefonsamtal eller ge fysisk omvårdnad, vilket leder till mer stress.

Hyresgäster som är oroliga eller ensamma kräver mer stöd, vilket kan skapa en ond cirkel. Dålig arbetsmiljö kan i sin tur leda till ökad belastning, sjukskrivningar och mer stress för organisationen.

Påverkan på verksamheten

Denna situation påverkar verksamhetens mål på flera sätt. Vårdkvaliteten kan försämras när hyresgäster inte får den tid och trygghet de behöver. Deras trygghet och självständighet riskerar att försämras. Integriteten kan också kränkas eftersom personalen måste vara närvarande under samtalen. Detta gör det svårt att arbeta med personcentrerad vård och omsorg, där individens behov och önskemål ska stå i centrum.

Framgångsfaktorer och feedback

Anhöriga kan bidra med ökad kvalitet i vården på många sätt. När tekniken är enkel och lätt att använda kan den ge stort värde. Det är viktigt att lyssna ordentligt och ge utrymme för anhörigas egen berättelse. Det är också viktigt med god support och en leverantör som är lyhörd och villig att utveckla produkter utifrån inkomna synpunkter. Alla inblandade anhöriga anger att de har mindre dåligt samvete och är gladare, tryggare och mår bättre när de har lätt att ha kontakt med sin närstående på boendet.

Öka trygghet och minska oro

”För mina föräldrar har det betytt hur mycket som helst. Jag var orolig för min mamma som besökte pappa flera gånger om dagen. Nu ser jag att hon kan leva sitt liv. Helt fantastiskt”

”Genom videosamtalen har det blivit lugnare för då ser jag hur min syster mår. Även om hon har mått dåligt i perioder”.

Minska känslan av ensamhet även för anhörig

”Loopeli har bidragit med att minska oro och stress. Vi tycker att kommunikationen fungerar bra, att han och vår familj kan ha kontakt utan problem och när vi vill. Med hjälp av Loopeli kan vi nu kommunicera fritt och han har möjlighet att dela sina tankar, känslor och oro från vardagen. Det är en stor lättnad för oss att han kan uttrycka sig mer öppet.

Han kan genom Loopeli delta i olika familjeaktiviteter genom videosamtal och bilder. Vi ringer upp honom när vi är på utflykter eller andra familjeevenemang så att han får känna sig inkluderad.

 Jag känner att denna lösning minskar den tomhet som uppstår när ens partner plötsligt försvinner från vardagen och hemmet. Ibland ringer han mig på kvällen eller när han inte kan sova för att han känner sig ensam och orolig. Vi behöver inte ens prata utan bara se varandra – det skapar trygghet och lugn. Ibland är videosamtalet igång medan vi gör våra egna saker på var sitt håll, men ändå känner vi en känsla av samhörighet och gemensam i vardag.

 Det händer också att han ringer för att han inte hittar saker, som tv-dosan eller kläder, vilket gör honom stressad och orolig. Genom videosamtalet kan jag enkelt hjälpa honom att lugna ner sig. Han kan också bli orolig när vi är bortresta eller inte kan komma på besök, men tack vare Loopeli kan vi hålla kontakten även när vi inte är hemma, vilket gör att han inte känner sig lika orolig.”

Nya sätt att uttrycka och umgås

“Det är helt otroligt och verkligen guld värt. Jag ser hur han lutar sig framåt och blir glad när jag ringer. Nu behöver jag inte besöka honom varje dag, och jag kan träffa mina vänner. Jag känner mig mer utvilad, avslappnad och gladare när jag väl är där.

 Även om samtalen är korta, ger möjligheten att se varandra via videosamtal en trygghet och hjälper till att lugna oron. Han har också fått stämningshöjande medicin, hans medicinering har ändrats under testet. Han sköter Loopli helt självständigt och vi behöver knappt göra något alls. Han har hittat nya sätt att uttrycka sig på till exempel visar han upp schampoflaskan, så förstår vi att vi behöver köpa nytt schampo. Han har svårt att prata efter sin stroke.”

Personalens observationer – känner sig mer hemma

“Med hjälp av denna lösning har hyresgästen fått en ökad möjlighet till kommunikation. Tack vare Loopeli har vi som personal fått en bättre förståelse för att han kände sig orolig och deprimerad. Han är väldigt duktig på att dölja sina känslor och vill inte vara till besvär.  Min uppfattning är att samtalen via Loopeli har minskat hans oro och ångest, eftersom han kan hålla kontakt med sin familj på ett självständigt sätt. Jag tror också att den här lösningen har potential att minska känslan av ensamhet och isolering, och att den bidrar till att hyresgästen känner sig tryggare och mer hemma i boendet.”

Länk till utvärdering som genomfördes av Innomera Testbädd och Örebro Universitet i Region Örebro:

https://innomera.regionorebrolan.se/sv/avslutade-tester/innomera-avslutade-tester/Digital-kommunikationslosning/

Dela artikeln

Facebook
LinkedIn
Email

BOKA DEMO

Välkommen att boka en kostnadsfri demo för att få veta mer om hur Loopeli kan hjälpa er verksamhet.

Uppgifter om verksamheten
Vi föredrar introduktion/demo via:*
Vill du bjuda in fler?*
Kontaktuppgifter
Kontaktuppgifter