fbpx

Digitala hjälpmedel – Mer anhörigkontakt med förenklad teknik för videosamtal

Digitala hjälpmedel för ökad anhörigkontakt via enkla videosamtal, används idag på några äldreboenden, men fler borde satsa på medel som kan minska ensamhet, öka välmående och inkludering för äldre tycker vi på Loopeli.

På Allis bord står hennes surfplatta. Och trots att minnet sviktar ibland ringer hon själv sina videosamtal när hon vill se och prata med sina anhöriga. – Här på Smedens äldreboende erbjuder vi alla boende tjänsten Loopeli Enkla Videosamtal. Appen passar många äldre personer eftersom tekniken inte gör dem förvirrade. 

Det säger Bekir Polat teknisk samordnare på Smedens äldreboende i Järfälla och han fortsätter:

– Genom tydliga symboler på surfplattans skärm kan Alli själv ringa och besvara videosamtal i appen Loopeli. Det är fantastiskt för oavsett om våra äldre minns exakt eller inte kommer ihåg det som sker i närtid, har de behov av att – i stunden – dela upplevelser med sina anhöriga.

Alli är inget undantag. Hon har ett stort behov av kontakt och får ofta besök av barnen Berit och Ulf. Dessutom har appen Loopeli gett henne fler möjligheter att umgås med dem.

”Betydelsefulla videosamtal när minnet sviktar”

Hur ska mamma klara av tekniken

– Mamma Alli är 91 år och hon är en utåtriktad kvinna som levt ett rikt socialt liv. För ungefär ett år sedan flyttade hon till Smeden eftersom glömskan gjorde sig alltmer påmind, berättar Berit och fortsätter:

– Hennes stora behov av att umgås har dock inte förändrats och när vi fick erbjudandet om Loopeli ville jag direkt att vi skulle testa.  Samtidigt var jag var lite skeptisk: Hur ska mamma klara av tekniken, tänkte jag. Men idag ringer mamma videosamtal både till mig och till min bror Ulf.

Till Ulf ringde hon häromdagen tillsammans med den dam som bor mitt emot Alli. Ulf berättar:

– De stod där, tittade på skärmen och fnissade. Jag sa: ”Nu måste du backa lite från skärmen mamma, jag ser ju bara tre dubbelhakor” varpå mamma vände sig till väninnan och sa: ”Ja du hör ju vilken oförskämd son jag har, så fräck i mun”. Och jag svarade: ”Men det har ju du lärt mig mamma” och så skrattade vi. I den stunden var hon precis som förr, säger han och fortsätter:

– Det är så positivt att man ser varandra och jag kan i videosamtalet ta med mamma ut i svampskogen med korg, kaffe och äggmacka. Det var ju hon som fick mig intresserad när jag var liten. Mamma blir glad av att uppleva skogen live.

Ulf och Berit brukar båda besöka Alli en gång i veckan. Därutöver har de nästan daglig kontakt med henne och för Berit del har det blivit ännu mer kontakt när telefonsamtalen ersatts av video.

– Det känns annorlunda att videosamtala, som att jag befinner mig i rummet med mamma. Det blir en annan närhet och ett annat innehåll i samtalen. Jag ser henne och kan säga: ”Vad fin du är i håret” eller ”Jag ser att du är lite trött idag”, säger Berit och fortsätter:

– Och om hon ringer när jag sitter i bilen brukar vi prata om vart jag är på väg. Vi delar varandras vardag på ett annat sätt och mamma blir mer delaktig.

Berit menar också att Loopeli är en fantastisk lösning för dem som har sina nära och kära på avstånd. Hon tycker det är mycket positivt att det finns teknik som ger äldre möjlighet att videosamtala och får medhåll av Bekir Polat på äldreboendet Smeden som tillägger:

– Loopeli passar äldre eftersom appen är så enkel att hantera. Vilken fin tanke! Nu kan många äldre själva ringa videosamtal till sina anhöriga.

Ser resultat av vår pilot-undersökning här

Dela artikeln

Facebook
LinkedIn
Email

Vill du komma i kontakt med Loopeli?

Varje resa börjar med ett första möte

Ett första steg för att kolla vilka möjligheter som finns med Loopeli och om det passar er verksamhet är ett enkelt digitalt möte eller samtal.

– Vi berättar kort om tjänsten och vilka möjligheter som finns och svarar givetvis på era frågor. 

Vi söker även fler pilotverksamheter för att ytterligare bredda Loopelis användningsområden. Har ni en verksamhetstyp som vi ännu inte testat tittar vi gärna på möjligheten att samarbeta kring detta. 

BOKA DEMO

Välkommen att boka en kostnadsfri demo för att få veta mer om hur Loopeli kan hjälpa er verksamhet.

Uppgifter om verksamheten
Vi föredrar introduktion/demo via:*
Vill du bjuda in fler?*
Kontaktuppgifter
Kontaktuppgifter

NYTTOANALYSER - 3 olika

Ta del av nyttonalyser som Östersunds kommun genomfört för att utvärdera Loopeli i sin kommun. Analyserna visar kvalitativa och ekonomiska nyttor.