fbpx

Välfärdsteknik hjälper Anna-Marie. Via Loopelis videosamtal håller hon kontakt med släkt och väninna. Dottern Lotta: ”Den visuella upplevelsen är så otroligt viktig för mamma”

Anne-Marie är en av Loopelis första användare och hon fick appen installerad redan sommaren 2020. – Mamma fick möjlighet att uppdatera minnet varje gång vi pratades vid tack vare att hon samtidigt kunde se oss på skärmen. 

Det säger Lotta, dotter till Anne-Marie som under sommaren/hösten 2020 flera gånger i veckan använde Loopeli för att samtala med sin mamma.

– Jag är bosatt i Skåne och mamma flyttade hit i juli 2020 för att vi skulle kunna ses oftare. Men pandemin gjorde att vi ändå inte kunde träffas i verkligheten under flera månader. Våra videosamtal fick ersätta besöken och samtalen var så viktiga. Jag märkte tydligt att just detta att hon regelbundet såg mig hade stor betydelse, säger Lotta och fortsätter:

– Hade vi inte haft Loopeli tror jag att det hade påverkat både hennes kognitiva funktioner och hennes minne av oss till det sämre.

Lotta hade dock inte aktivt sökt efter möjligheten att videosamtala. Hon blev intresserad när hon ramlade över en artikel om Loopeli och dess grundare Thomas Sidén.

Loopeli är lätt att hantera

– Det jag föll för var att det är så enkelt att prata via video med Loopeli. Andra appar är ofta knutna till någon form av konto och det kräver att personalen på boendet är inblandad. Loopeli är lätt att hantera.

Numera använder Anne- Marie Loopeli framförallt för att hålla kontakten med sin son och sin väninna Sigrid sedan 60 år.

– Sigrid och mamma är båda sjuksköterskor. De var kollegor och började umgås när de var nyinflyttade i stan. Sigrid var ofta hemma hos oss när jag var liten och de har de fortsatt hålla vänskapen vid liv hela livet. Hon bor kvar i Stockholmstrakten och är en pigg 85-åring. Mamma är 88 och de har fortfarande kontakt. Numera via Loopeli.

Anne-Marie trivs bra på det nya boendet i Skåne. Hon utstrålar en fin värme och har lätt till skratt.

– Mamma har ett stort hjärta, har alltid vurmat för andra och har genom livet lyckats skapa långvariga vänskapsrelationer. Som när hon var nyutexaminerad och jobbade första året i England där hon träffade en kollega som sedermera blev min gudmor.

I sitt yrkesliv som operationssköterska har Anne-Marie också gjort intryck och blivit ihågkommen långt efter det att hon pensionerades.

– Nu senast hände det strax innan flytten till Skåne. I samband med kontakt med vårdcentralen var det en distriktssköterska som sa: ”Nej men är din mamma den Anne-Marie som jobbade på operation?”  Det blev tyst i luren ett tag innan hon fortsatte: ”Jag kommer aldrig att glömma henne. Jag gick där som elev för 40 år sedan”, säger Lotta och fortsätter:

– Ja det är svårt att inte tycka om henne, alltid positiv och snäll.

Anne-Marie trivs med att hålla kontakten via videosamtal när det inte finns möjlighet att träffas i verkligheten.

– Det funkar bra och mamma är alltid med på noterna. Hon gillar att prata och samtidigt kunna se den hon pratar med. Det visuella är så otroligt viktigt att hålla vid liv. Självklart för upplevelsen, men också för minnet och för den kognitiva förmågan, avslutar Lotta, dotter till Anne-Marie.

Läs mer om välfärdsteknik och dess betydelse här

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOKA DEMO

Välkommen att boka en kostnadsfri demo för att få veta mer om hur Loopeli kan hjälpa er verksamhet.

Uppgifter om verksamheten
Vi föredrar introduktion/demo via:*
Vill du bjuda in fler?*
Kontaktuppgifter
Kontaktuppgifter

NYTTOANALYSER - 3 olika

Ta del av nyttonalyser som Östersunds kommun genomfört för att utvärdera Loopeli i sin kommun. Analyserna visar kvalitativa och ekonomiska nyttor.